Interview Jan Baggen door Autodesk…

De getalenteerde Jan Baggen (45 jaar) vertelde ons dat er een moment in zijn leven was dat iedereen hem geloofde, wat hij ook verkondigde. Het moest niet gekker worden, welk onderwerp hij ook presenteerde het werd als zoete koek geslikt. Dat hij dit mee mocht maken kwam voort uit verkiezing tot Manager van het Jaar. Nadat hem deze eer te beurt viel trad hij in een jaar tijd niet minder dan 70 keer op met een scala aan onderwerpen. Het moet echt genieten geweest zijn voor Jan, want wie overkomt nu helemaal deze unieke omstandigheid?

Dat Baggen een geboren ondernemer is blijkt als hij met 21 jaar al een eigen bedrijf neerzet. Hij studeerde Bouwkunde / Informatica aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen, waar hij kennis maakte met CAD-systemen. Koren op de molen van Jan want het gebruik van CAD software stond in de kinderschoenen en in het land der blinden is nu eenmaal 1-oog koning.

Hij verdiepte zijn kennis gedurende een stage bij Arcade O’Harris in Woerden en toen een verkoper tijdelijk uitviel vanwege een aanrijding moest Jan de verkoop in. De beer was los! “Mag ik niet in het zuiden een dealerschap opzetten?” Het werd hem gegund en in zijn eerste jaar als ondernemer maakte hij al 80K winst. Niet te geloven, toch?

De hele familie werkte mee om de ideeën van Jan te realiseren. Zijn ouders vertrokken naar een ander huis en Jan, als jongste telg van de familie Baggen, mocht het riante ouderlijke huis in het centrum van Heerlen betrekken om zijn business verder te ontwikkelen.

Niet lang daarna ontmoette Jan op de Efficiency Beurs een man die naar later bleek de basis voor zijn startkapitaal behoorlijk verstevigde. Het betrof Sander van Gelder die een 6-tal CAD-systemen aan wilde kopen. Van Gelder is de ontwikkelaar van Vale do Lobo, een prachtig Golf en Beach resort in de Algarve. De bedoeling was om met die CAD-systemen de wensen van kandidaat huizenkopers te ontwikkelen en te visualiseren. Van Gelder vroeg bovendien of Jan niet naar Portugal wilde komen om de systemen te bedienen. “Het was een financieel aanbod dat ik niet kon afslaan. Geweldig! Maar na een maand in Portugal te zijn geweest bedacht ik dat het voor de ontwikkeling van mijn eigen bedrijf in Nederland minder gezond was. Ik heb toen iemand gevraagd mijn activiteiten in Portugal te willen overnemen. Dit was mijn eerste detacheringsopdracht. Ik betaalde hem 50% van de vergoeding die ikzelf kreeg en daarmee had hij nog steeds een uiterst goed betaalde job.”

“Terug in Nederland zag ik brood in het opleiden van werkloze HTS’ers. Wij gaven hen een CAD-opleiding van 8 weken en boden de kersverse specialisten aan in combinatie met de producten die wij vertegenwoordigden. Deze activiteit heb ik 15 jaar gedaan. Op een gegeven moment vond ik het welletjes. Ik had twee soorten groepen van mensen in dienst. Een groep die betrokken was en loyaal aan mijn bedrijf en een groep die geen binding ontwikkelde. Deze laatste groep betrof uiteraard de gedetacheerde mensen. Het moet ergens in 2003 geweest zijn dat de meeste van hen afvloeiden en een aantal van zo’n 25 getalenteerde specialisten door mij met de ‘betrokken’ groep werden verenigd.”

Jan is maar wat trots dat zijn bedrijf in 2011 25 jaar bestaat en hij belooft groots uit te pakken. Op onze vraag of hij Frans Duits in gedachten heeft antwoord hij laconiek: “Het gaat over het genre artiesten dat ingevlogen wordt en ons beveiligingseisen oplegt.” Nou, dan weten wij genoeg. Dus zorg dat je als klant van Cadac alert blijft op de uitnodiging die hij alle klanten zegt toe te sturen. 25 jaar toonaangevend in het creëren, beheren en delen van digitale ontwikkelingsinformatie. Het is niet niks. Maar er werd en wordt nog steeds met veel inzet en doordachte keuzes gewerkt aan de opbouw van het bedrijf. Cruciaal is Organice, een door Cadac zelf ontwikkelt Engineering Document Management Systeem, waar vele grote organisaties mee werken.

Organice maakt daarbij gebruik van SharePoint van Microsoft. Namen als BAM, Ballast Nedam, Dura Vermeer, Heijmans en Volker Wessels passeren de revue in ras tempo. Organice is hiermee een belangrijke carrier geworden voor lokale en zeker ook voor internationale expansie. “Vergis je niet. We zitten al in Boston, Houston, Kopenhagen, Stockholm, London en Sydney. In de Benelux breiden wij uit via Gent en via Amsterdam.”

Jan vervolgt: “Ons bedrijf gaat voor inhoud, niet voor handel. Wij verkopen producten inclusief dienstverlening die wij zoveel mogelijk standaardiseren voor onze klanten. Zo hebben wij standaards ontwikkeld voor Revit, onze DeModus service, voor Inventor, onder het label NXTdim en voor Civil 3D onder de naam NedInfra. Kijkend naar onze marktaandelen, maken wij een grote kans dat onze manier van werken een soort van industriestandaard wordt. Eerst in de Benelux en als het aan mij ligt op zoveel mogelijk locaties waar dan ook ter wereld.”

De volgende update van thePrideof zullen wij benutten voor een vervolg van de ‘Jan Baggen story’ en het wel en wee van zijn bedrijf en zijn medewerkers. “Ik prijs mij gelukkig met het feit dat veruit de meeste van mijn mensen al langer dan 15 jaar voor ons bedrijf werken. Ik heb een prima team en een bekwame en vaste waarde in de persoon van Paul Smeets die al 20 jaar bij mij werkt.”

We hopen Jan spoedig weer te zien, of het nu op de golfbaan is, of samen met zijn dochter op een paard of gewoon op het bedrijf, of……..misschien nog spannender dan alles wat wij bedachten; op het feest. Dat zou wat zijn!